Koma Azad'ın ilk tohumları 1987 yılında, Mardin'in Derik ilçesinde amatör çalışmalar yürüten 'Grup Özgür' tarafından ekildi. Çekirdek işlevi yürüten topluluk, kedisini ilk olarak Kürt otantik müziğinin ustalarından yaptığı alıntılarla ifade etmeye çalıştı. Bu dönemde Şivan Perwer, Mihemed Şêxo, Ayşe Şan gibi sanatçıların eserlerinden yapılan alıntılar 'Grup Özgür'ün halkla buluşmasında önemli bir rol aldı. Daha çok düğün ve sünnet gecelerinde ve önemli günlerde sahne alan 'Grup Özgür', müzik alanında kendi özgünlüğünü de elde etmeye başladı. Artık salt hazır olarak aldığı otantik parçaları okumak yerine, kendi ürünleriyle de halkla buluşmaya başladı.
Giderek kendi öz dinamiklerine dayanmaya başlayan 'Grup Özgür', artık kendi kabına sığmayarak, Derik dışına da taştı. Mardin, Diyarbakır, Urfa... ve diğer bir çok ilde 'Grup Özgür'ün ismi dillerde telaffuz edildi. Bu aynı zamanda grubun kendi sınırlarının dışına taşarak, göç edeceğinin de sinyallerini veriyordu.
Grup Özgür, bir göçer gibi, Kürtlerin zorla yerinden edildiği bölgelerde kendisini bulduğunda, takvimler 1990 yılını gösteriyordu. İlk durakları ise, Yaşar Kemal'e, Yılmaz Güney'e kucak açan Çukurova oldu. Ve 'Grup Özgür' Çukurova'da gerçek kişiliğine varmak üzereyken, kimliğinde yaptığı önemli değişimle artık 'KOMA AZAD' diye anılmaya başlandı.
'Koma Azad', 1991 yılından itibaren çalışmalarını Yukarı Mezopotamya Kültür Merkezi'ne; 1993 yılında Diyarbakır'da Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM)'nin açılmasıyla Diyarbakır'a ve 1995 yılında buranın kapatılmasıyla da İstanbul'a taşıdı.
Koma Azad'ın ilk meyvesi ise, 1994 yılında 'Şemal' adıyla yaptığı kaset çalışması oldu. Kürt kültürü üzerindeki bilinen baskılar nedeniyle bu kaset Avrupa'da çıktı; alıcısıyla buluştuktan kısa bir süre sonra Kültür Bakanlığından alınan izinle kaset Türkiye ve Kürdistan'daki dinleyicisiyle de buluştu. Koma Azad'ın ikinci kaseti ise, "Bihuşta min" ve ardından son olarak "Şar" albümünü çıkarmıştır.. Müzik alanında çeşitli faaliyetler yürütmeye çalışan ve on yılı aşkındır bu kimlikle insanların kalbinde yer edinen 'Koma Azad' şimdi de yurt içine sığmayarak dışarı taşıyor... Onu sınırların dışına iten, artık baskı unsurları değil, Kürt halk müziğini kendince yorumlayışı, bunun kitlelerle buluşturulması ve kendi özgünlüğünde bir gerçekliği yakalamasıdır...