Aynur Doğan, 1975 yılında Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde doğdu.İlk olarak İstanbul’da ASM müzik okulunda bağlama ve müzik eğitimi alan sanatçı Begüm Erdem ve Aşkın Metiner’le şan çalıştı. 2002 yılında ilk albümü “Seyir” yayınlandı. Metin-Kemal Kahraman, Grup Yorum, Lütfü Gültekin, Anjelika Akbar, Kardeş Türküler,
Mikail Aslan, Mercan Dede, Cemil Koçgün, Orient Expressions gibi müzisyenlerin ve grupların albümlerinde ve konser performanslarında eşlik eden sanatçı, ünlü televizyon dizilerinde ve uluslararası büyük ses getiren sinema filmlerinde de vokaliyle yer aldı. Yurtiçi ve yurtdışında Kürtçe ve Türkçe canlı performaslarıyla ününü artıran Aynur, 2004 yılında “
Keça Kurdan” 2005 yılında ise “Nûpel” adlı albümlerini Kalan Müzik etiketiyle ardı ardına yayınladı.
Albümleriyle ve yorumu ile ilgili olarak sadece Türkiye basınında değil, dünya basınında da hakkında övgüyle bahsedilen Aynur Doğan, son yıllarda albümleriyle Kürt müziği alanında “en çok satan albümler “arasına girmeyi başardı.
Yurtdışında adından çok bahsedilen Aynur Doğan, İngiltere’de yayımlanan Folk Roots (fRoots) dergisinin Kasım 2004 sayısına kapak oldu. Bunun yanı sıra İngiltere’de en çok satan gazetelerinden The London Times’ın 21 Mart 2005 tarihli “Türkiye’nin kültürü ve zenginlikleri” adlı ekinin kapak yıldızı yine Aynur oldu.Ispanya’da yayınlanan Sons dergisinin şubat 2008 Istanbul tanıtım sayısına da kapak konusu olan Aynur, yabancı basında sayısız dergi ve gazeteye haber olurken, Avrupa’nın birçok televizyon ve radyo programının konuğu oldu.
Yavuz Turgul’un yönettiği “Gönül Yarası” adlı filmde söylediği Kürtçe halk şarkısıyla büyük bir hayran kitlesine ulaşan Aynur Doğan, Türkiye’de çekilen bir filmde, ilk kez bir Kürt halk şarkısını canlı olarak okudu. Aynur Doğan, Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası / Köprüyü Geçmek” adlı belgesel filmine de şarkılarıyla eşlik etti. Uluslararası medyada geniş yankı uyandıran bu filmle birlikte Aynur da yoğun bir ilgi ile karşılaştı ve dünyaca ünlü festivallerde konserler verdi.
2005 yılı Mayıs ayı içerisinde, Hollanda’nın en iyi nefesli gruplarından birisi olan Nederlands Blazers Ensemble ile birlikte gerçekleştirilen konserlerde de yoğun ilgi gören sanatçı, 2006 yılında bu konserlerin canlı kayıtlarından oluşan Turqoise adlı albümde de yeralmış oldu.Ayrıca 2008 yılında Aile içi Şiddete son kampanyası çerçevesinde gerçeklestirilen ve Türkiye’nin ünlü kadın müzisyenlerinin biraraya geldiği Güldünya albüm projesinin sanatçılarından biri de Aynur oldu.
2005 yılının Temmuz ayında İspanya’da gerçekleştirilen “Türkiye Festivali”nde yer alan Aynur, İspanya dinleyicisinin gönlünde taht kurdu ve İspanyada sayısız konserler vermeye başladı. Yine 2006 yılında İspanya’nın Sevilla şehrinde gerçeklestirilen ve dünyaca ünlü organizatörlerin katılmış olduğu WOMEX (World Music Expo) fuarına katıldıktan sonra İrlanda, Singapur, Amerika, Kanada, Portekiz, İspanya, Kanarya Adaları, Almanya, Fransa, İtalya, Tunus, Sırbistan, Slovenya, İsviçre, Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sayısız konserler verdi.
Aynur Doğan ayrıca dünyaca ünlü prodüktor Peter Gabriel tarafından her yıl dünyanın bir çok ülkesinde organize edilen WOMAD festival organizasyonlarına 2008 yılında katılarak konserler vermiştir.İspanya / Caceres ve Las Palmas de Gran Canaria adalarında gerçekleştirilen iki ayrı konserde de büyük ilgi görmüştür. Aynı yıl içerisinde Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilen Frankfurt Kitap Fuarı / Türkiye Yılı kapsamındaki etkinliklerde Türkiye tanıtım programında da yer almıştır. 2010 Avrupa Kültür Başkenti açılış etkinliğinde de yine Kürtçe şarkılarıyla sahne alan Aynur Doğan, Ocak 2010 tarihinde Sırbistan’da Emir Kusturica tarafından gerçekleştirilen Küstendorf Film ve Müzik festivali kapsamında vermiş olduğu konserde büyük beğeni toplarken, bu konserin seyircileri arasında dünyaca ünlü oyuncular ve yönetmenler yer almıştır.
2010 yılında Sony müzik etiketiyle yayınlanan “Rewend“ adlı albümü, yaklaşık iki yılık bir çalışmanın ürünü. Albüm kayıtlarının büyük bir kısmını Mainz’da gerçekleştiren Aynur Doğan, albüme adını veren Rewend adlı şarkıya ünlü yönetmen Fatih Akın ile birlikte Hasankeyf’te bir de video klip çekti.
2012 yılında Morgenland festivalinde ilk defa karşılaştığı Kayhan Kalhor ve Salman Gambarov ile Cemil Qoçgiri’nin de yer aldığı Hawniyaz projesini gerçekleştirdiler. Uzunca bir süre konserleri devam eden projenin albümünü 2016 yılında Almanya’da canlı olarak kaydettiler. Albüm Harmonia Mundi Latitute tarafından tüm dünyada yayımlandı ve Almanya’nın prestijli ödüllerinden olan Deutsche Schallplatten Kritik ödülünü aldı.
Sanatçı 2013 yılında Latin Grammy ödüllü dünyaca ünlü besteci ve gitarist Javier Limón ile Kürtçe şarkılarla Flamenkonun biraraya getirildiği Hevra / Beraber albümünü çıkardı. Hevra doğunun ve batının müzikal zenginliklerini buluşturan ve Avrupa World Müzik Listelerinde 3 numaraya kadar çıkan önemli bir albüm olarak raflarda yerini aldı.
2014 yılında Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble’ın Istanbul yolculuğunda yolları kesişen Aynur’un, Yo-Yo Ma ile beraber verdiği performansı Oscar ödüllü dünyaca ünlü yönetmen Morgan Neville’in yönettiği “The Music of the Strangers” filminde yer aldı. Filmin Toronto Uluslararasi Film Festivali galası için 2015 yılında Toronta’da verilen konserde de Yo-Yo Ma ile birlikte sahne aldı.
Mart 2017’de Aynur Doğan, Amerika’nın prestijli müzik okulu olan Berklee Müzik Okulu Akdeniz Enstitüsü tarafından 2017 yılının Akdeniz Müziği Ustası Ödülüne layık görüldü. Ve bu ödül Mücadele İçindeki Akdeniz Kadınları kategorisinde, 16 Mart 2017 tarihinde Berklee Performance Center’da yapılan törenle kendisine takdim edildi.
Kariyeri boyunca üstesinden gelmek zorunda kaldığı zorluklar göz önüne alındığında, Aynur Doğan kadın sanatçılar içinde önemli bir örnek haline gelmiştir.
Seslendiği Şarkılardan Bazıları
Dar Hejiroke
Nesrîn
Ez Kevok Im
Keçe Kurdan
Min Digo Melê
Qumrike
Şeva Tari
Can Weza
Ronî
Heseniko
Nemire Lawik
Ez Keç Im
Rewend
Ahmedo
Daye
Yaranmaz aşik
Koçerê
Dera Sor
Delalê
Xivşe
Lawikê Metînî
Xewn
Eman Eman – Eman Dilo
Dotmamê
Ölürsem Kabrime Gelme
Xezalê
Yarê
Min Biriya Te Kiriye
Gowende Dawzerê
Improvisation of Bêrîwanê
Dewo Dewo
Şire
Daye Daye – Raye
Şin û şaye